top of page

Mandala

Mandala Atölye (Workshop) Çalışmaları

Mandala, manda – enerji ve la – kap kelimelerinden oluşur ve enerjiyi tutan kap anlamındadır. Dünya üzerindeki neredeyse tüm kültürlerde çeşitli şekillerde yer almaktadır. Eskiden evlerimizi süsleyen dantellerden Kızılderililerin düş kapanına, Tibet’teki manastırlardaki ritüellerden camilerdeki motiflere kadar her yerdedir aslında. Asıl kaynağı ise elbette doğadır. Bir gülün yapraklarından deniz minaresinin şekline, bal peteğine, kar tanesine kadar her yerdeki mandala; doğanın, tüm varlığın bir parçası olan insana ilham olmuştur. İnsan; ruhundaki gizemi ve inancını mandala yoluyla ibadetlerine, ibadet yerlerine, dualarına yansıtmıştır. Göze ve ruha hitap eden bir sanat olmasının yanı sıra niyet, içe bakış, arınma gibi amaçlarla da mandala yapılmaktadır. Mandala; meditasyon, odaklanma, gevşeme, rahatlama amaçlı aynı zamanda psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde bir dışavurum tekniği olarak da kullanılmaktadır.

Mandala atölyeleri her yaş grubuna hitap etmektedir, grup çalışmalarına, aile etkinliklerine çok uygundur. Bizler mandala çalışmalarında mandalanın felsefesini anlatmayı, mandala çizmeyi, boyamayı ve boyarken meditasyon etkisinden faydalanmayı amaçlamaktayız. Ahşap, taş, cam, tuval, plastik, kağıt, karton gibi her türlü malzeme üzerine çalışılabilmektedir.

Mandala yapmanın en önemli unsurlarından biri de vermektir. Vermek, özellikle de içerisine duygu katılarak emek verilen bir şeyi vermek zaman zaman zor olabilmektedir. İşte mandalanın bu verme unsuru doğrultusunda her yaştan katılımcılar yaptıkları mandalaları kendi aralarında değiştirebilirler ya da sevdiklerine hediye edebilirler.

Yaptığımız atölyelerde mandalayı salt bir sanat, hobi etkinliği olarak kullanmak yerine tematik çalışmalarla kişisel gelişime katkı sağlamaktayız. Örneğin bir çocuk grubunda “duygular” konusunda sohbet, drama, POINTS OF YOU® kartları ile oynanan oyunlar, ritimler, beden müziği gibi farklı araçlarla bir farkındalık sağlanıp ardından yapılan mandala ile daha çok eğitim, kişisel gelişim odaklı çalışmalar yapılabilmektedir ya da üniversiteye hazırlanan öğrencilere “sınav kaygısı” konusunda benzer bir çalışma yapılabilir. Aynı şekilde yetişkinlere uyarlanabilecek birçok atölye versiyonu da mevcuttur.

Gerekli malzemeler:

  1. Kendiniz

  2. İçinizdeki kendiniz

  3. Boyamak için ahşap, taş, cam kağıt, karton ya da diğer tür malzemeler

  4. Boyanacak malzemeye göre akrilik boyalar, cam ya da ahşap boyaları, gazlı boyalar, fırçalar, mürekkepli kalemler

MAndaladaki yaşam

#yaşamkoçluğu #mandala #atölye #kişiselgelişim #ankara #etkinlik

0 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page