Mandala Nedir?
Güncelleme tarihi: 10 Oca
Mandala nedir? yazı dizimin ilkiyle karşınızdayım 🙂

“Ay-Güneş”
Merkezdeki bir noktadan başlayarak dışa doğru büyüyen geometrik ve/veya serbest sembollerden oluşan, kare şeklinde, daire şeklinde ya da her ikisini de içeren biçimde oluşturulan; bir dua, meditasyon, şifa, dışavurum yöntemidir. Mandala çizebilmek, boyayabilmek, yaratabilmek için herhangi bir yeteneğe ihtiyaç yoktur. İhtiyacınız olan şey malzemeleriniz, özgürlüğünüz ve odaklanmadır.
Wikipedia’da mandala
Mandala (मण्डल), Hindistan kökenli dinlerde metafizik veya sembolik bakımdan meta veya mikro kozmosu gösteren şekillere verilen ad. Genel olarak mandala, şekilleri belli bir düzene göre boyamaktır.
Genellikle daire veya kare şeklinde olan ve her şeyin mistik merkezini sembolize eden mandalalar meditasyon nesnesi olarak kullanılabilmektedir.
Hinduizm’de Siva ve Sakti’nin kozmik dansını, Budizm’de Buda Diyarını veya Buda’nın vizyonunu simgeleyen mandalalar bulunmaktadır.
Budizm’de Mandalalar onu temaşa eden için evrendeki kutsallığın içkinliğini ve aynı kutsallığın kendisindeki potansiyel durumunu hatırlatan önemli işaretlerdir. Budist bağlamda mandalanın amacı insanın acısına onu aydınlanmaya ulaştırarak son vermek ve hakikate ilişkin doğru görüşe ulaştırmaktır.
Mandala çeşitleri
Mistik Mandala
Geometrik Mandala
ben wikipedia’da geçen bu mandala çeşitlerine Dot Mandala ve Tezhip Mandalayı da eklemek istiyorum. Ayrıca enerjisel anlamdaki mandala çeşitlerine de gelecekteki yazılarda değineceğim.
Kelime Anlamıyla Mandala
Kimi kaynaklara göre mandala manda ve la kelimelerinden oluşur ve manda enerji-öz, la ise kap anlamındadır. Birleştirdiğinizde ise enerjiyi, özü tutan kap anlamındadır.
Mandala kelimesinin bir diğer anlamı ise daire, çemberdir.
Her mandalada enerji vardır, akış vardır, hareket vardır.
Sonraki yazılarda bu anlamların içeriğini biraz daha derinleştirerek mandalanın felsefesine dalacağız.