YKS’ye doğru…
Bu yazımda, aylardan belki yıllardan beri hazırlandıkları üniversite sınavına girecek olan adaylara birkaç tüyo vermek istiyorum.
Öncelikle kendi öğrencilerime de söylediğim gibi sınavdan bir gün öncesine kadar çalışmaya devam edin. Sınava 1 hafta kaldı biraz da dinleneyim diyerek rehavete kapılmayın, son güne kadar rutin çalışmanızı devam ettirin. Denemeler çözün, tekrar yapın.
Sınava gireceğiniz okulu, sınıfınızı, sıranızı mutlaka önceden gidip görün ve kendinizden bir parça bırakın, bir çizgi, bir emoji, bir şekil, bir nokta, üç nokta… İsterseniz sınava gireceğiniz sınıfta, sırada deneme sınavı çözebilirsiniz. Birçok okul buna izin verecektir.
Sınavdan bir gün önce geç yatmayın uykunuzu alın, hatta o hafta uyku düzeninize dikkat edin.
Sınav haftası farklı şeyler yemeyin. Sınav günü her zamanki gibi kalkın, kahvaltınızı her zamanki gibi yapın, güne ailenizle birlikte rahat, keyifli bir şekilde başlayın.
Sınav esnasında suyunuzu masanıza koymayın, oturduğunuz yere koyun.
Sınava, kolay bulduğunuz, sevdiğiniz dersin testiyle başlayın. Kolaydan zora doğru bir ders sıralamanız olsun. Bu size moral verecektir.
Bir soruyu en fazla iki defa okuyun. Anlamakta zorlanıyorsanız o soruya işaret koyun ve sonraki soruya geçin ve bu durumun canınızı sıkmasına izin vermeyin.
Her soruyu kendi içerisinde değerlendirin. Bir soruyu çözememeniz diğer soruları bağlamaz. Motivasyonunuzu düşürmeyin.
Yapamadığınız soru ile çok fazla zaman harcamayın, boş bırakın ve işaret koyun. Sonra isterseniz geri dönersiniz.
Bir soruyu çözerken çözemediğiniz soruları düşünmeyin.
Genelde ilk işaretlediğiniz doğrudur. Ancak eminseniz, hatanızı fark ettiyseniz ya da bilgiyi hatırladıysanız işaretlediğiniz yanıtı değiştirin, aksi takdirde değiştirmeyin.
Hızınızı kontrol altında tutun bununla beraber sürekli saate bakmayın.
Dikkatinizin dağıldığını hissederseniz panik yapmayın. Sakin olun, sınav kâğıdınız dışında bir yere bakın, gözlerinizi kapatın, derin nefes alın, nefesinizi tutabildiğiniz kadar tutun, yavaşça verin ve sakin, derin nefesler alın, böylece tekrar konsantrasyon sağlarsınız ve sınavınıza devam edin. Zaman kaybettiğinizi düşünerek moralinizi bozmayın. Aksine bu minik mola ile zaman kazandınız.
Soru kitapçığındaki soru numarası ile cevap kâğıdındaki soru numarasının aynı olduğuna dikkat edin.
Her zaman hatırlayın, sınav değil, SİZ her şeyden önemlisiniz.
Sınavdan sonra rahatlayın. Yapabileceğinizin en iyisini yaptınız.
Anne –babalara;
Sınav başlı başına bir kaygı sebebidir. Hiçbir anlamı olmasa da herhangi bir sınav bile kaygı yaratır.
Çocuğunuzu başkalarıyla kıyaslamayın. Her çocuk farklıdır.
Sınav yaklaştıkça evde farklı bir hava oluşmasına izin vermeyin. Yaşantınız, olağan, her zamanki düzende devam etmelidir.
“Bu zor şartlarda seni dershaneye, özel derse vs. gönderdik”, “aylardır senin için yaşıyoruz”, “kazanamazsan hepimiz çok üzüleceğiz” gibi cümleler değersiz hissettirir, kaygı sebebidir, kesinlikle kullanmayın.
“sana güveniyorum”, “kesin çok iyi bir puan alacaksın”, “sen yaparsın” gibi cümleler yüksek beklenti olarak algılanıp bazen ters etki yaratabilir, dikkatli kullanılmalıdır.
Sonuç ne olursa olsun çocuğunuzu ne kadar sevdiğinizi ve her zaman yanında olduğunuzu ona hissettirin.